Domenehandel

DomenehandelDomenehandel er idag stor business på verdensbasis. Mange av domenekjøpene som blir gjort idag er myntet på salg – mens flesteparten nok blir kjøpt for å utvikle nettsider. Domenemarkedet er endrer seg hele tiden, og tilgjengeligheten til de gode domenene er mye dårligere idag. Skal du ha et bestemt domene – bra domene – så kan det fort koste deg skjorta.

Selv har jeg en portefølje på 8 domener, hvorav PengeRik.com, er et av disse. Sitter også med en håndfull andre domener – men dette er riktignok ikke toppdomener. Har ikke planer om å selge noen spesielle ennå – men enn så lenge har jeg ikke tid til å drifte alle – så mulig jeg legger noen av de ut for salg på noen av de mange forskjellige salgsstedene som finnes bl.a på Sedo.

Er ditt drømmedomene til salgs akkurat nå ? Eller kanskje noen andre har det parkert, og ønsker å selge ? Du trenger ikke ta til takke med restene. Enkelte kjøper domene kun for å parkere det, og for gode domener kan man tjene mye penger bare i reklame på disse. Sedo administrerer selv reklamen, slik at så målrettet reklame som mulig blir sendt siden din.. Mye lik slik Google AdSense gjør det med sin content reklame.

Domenehandel – Hvilke domener skal jeg kjøpe ?

Du kan i praksis kjøpe de aller fleste .com, .eu, .no, .info, .biz, .org, etc – men enkelte kommer ved visse forutsetninger for kjøp. Når det gjelder .com er det åpent for alle – så lenge du kan betale den knappe hundrelappen det koster.

Norske domener som .no forutsetter at du har ditt eget organisasjonsnummer (dette får du ved å bl.a registrere deg i enhetsregisteret som enkeltmannsforetak – kostnadsfritt.) Norske domener har mest verdi for nordmenn, så har du fokus på domenehandel med .no-domenetr – så skal du være veldig heldig om du får tak i gode domener idag!

Det finnes derimot de som spekulerer i domenehandel, og som har gjort gode penger på det – han som f.eks satt på NAV.no – etter det jeg har lest og forstått så fikk han i overkant av 4 millioner norske kroner for dette doment alene. Da skjønner man at man her snakker om gode penger for de som har teft og er heldig… men å selge i klassen 1.000 – 25.000 er langt vanligere.

Hvordan finne gode domener i dag?

Skal du finne et godt domene, så bør du prøve tenke igjennom hva folk søker etter på nett – hva folk interesserer seg for. Anbefaler sterk å opprette en Google AdWords konto og benytt deres Google Keyword Tool – hvor du kan finne ut hva folk søker på – og dermed gi deg en pekepinn på hva som er potensielt gode domenenavn. Har du et domenenavn som mange søker på, ja – da øker også dine muligheter for å tjene penger på dette.

De beste COM-domener og de beste NO-domenene er dessverre solgt for lenge siden, men hvis man bruker litt tid på å lete, er det fullt mulig å finne gode domener som man kan tjene penger på. Alle domener må fornyes årlig, og det hender ofte at folk glemmer seg – og da blir domenet frigjort igjen. Mange tjener gode penger på å fange opp disse, og selge dem for mangedobbelte summer.

Kjenner ikke til så mange gode norske steder, men QXL blir brukt en del. Skal du derimot kjøpe/selge f.eks et .no domene bør du sjekke opp at personen som skal selge det er den han/hun gir seg ut for å være. Et godt sted å sjekke dette er Norid sin Whois database, ellers kan jeg anbefale DomeneBloggen.no – da dette virker seriøst. Ingen provisjon ved salg, men betaler et lavt engangsgebyr for å annonsere – men kan ligge så lenge du ønsker uten ekstra kostnad.

Sett deg inn i markedet før du begynner med domenehandel

Et domene er ikke bare et domene, og kjøper du et billig er det ikke dermed sikkert at noen andre er interessert i å betale mer enn det du ga for det.. ikke sikkert noen vil ha det i det hele tatt, men gjør du god research – og bruker tid til å finne ut hva som er populært – så har du forutsetningene for å lykkes. Det kan – ikke bare – være intektsbringende, men også utrolig morsomt. Følg noen av tipsene i denne artikkelen, sjekk lister med utløpte domener og sjekk domeneauksjoner for gode domener.

Drive  du med domenehandle, og utvikler domenene til noe konkret, og f.eks tjener  penger på reklame – vil verdien av nettstedet ditt vil øke. Folk er villig til å betale mer for et «ferdig hus», enn en tomt!

Hvilken pris kan jeg ta for domenet – hva jeg kan forvente meg?

Verdien av domenet ditt, er akkurat så mye verd som noen andre er villig å gi for det!

De som oppgir en forventet (og realistisk) pris på et domene, vil som regel få flere henvendelser enn de som oppgir «Gi bud». Når du driver med domenehandel – så ikke overpris domenet ditt – men begynn heller lavere, da det tiltrekker seg flere potensielle kjøpere.. får du en budrunde igang kan det jo fort ta av 🙂

De fleste gode norske domenene, går for i størrelsesordenen 5-25.000 kroner – men det er umulig å si hva man kan forvente. Finner du rette kjøperen, ligger forholdene til rette!