Boliglån

Det å ta opp et boliglån er noe mange kommer til å gjøre i løpet av livet. Det er mer populært å kjøpe egen bolig i dag enn noensinne før, til tross for at markedet er ganske vanskelig å komme inn på akkurat nå. Her får du noen av de informasjonene som vil gjøre at du er bedre stilet som førstegangskjøper og kan unngå noen av de feilene som mange kjøpere gjør når de skal forhandle lån og pris på sin aller første bolig.

Det er veldig få som har mulighet til å kjøpe bolig uten å delvis finansiere dette gjennom et boliglån. Men hvordan burde man egentlig forberede seg til samtalen med banken, for å sikre seg at man både gir et godt førsteinntrykk og ikke minst øker sjansene for at du kan få det lånet du trenger for å kunne kjøpe boligen du ønsker å kjøpe. Her får du noen tips til hvordan du kan forberede deg til å snakke med banken om boliglån.

Sånn forbereder du deg best til å snakke med banken om boliglån

Det er mange grunner til å forberede seg til samtalen med banken om boliglån. For det første går prosessen ofte raskere, noe som er positivt for deg, og i tillegg er det også noe som kan gi banken et ekstra godt inntrykk av deg – noe som er veldig fordelaktig når det kommer til å skulle forhandle et lån. Det vil ikke endre utfallet på lånemuligheten din, men et godt inntrykk jobber i underbevisstheten hos banken, så teller absolutt. Dette bør du forberede:

  • Budsjett
  • Innskudd
  • Papirer fra skatteetaten
  • Omtrent hvor du vil kjøpe bolig
  • Omtrent hvor mye du forestiller deg å låne
  • Oversikt over eksisterende lån, for eksempel studielån
  • Andre relevante informasjoner om økonomien din

Finansieringsbevis

En av de tingene mange som ikke har kjøpt bolig ikke vet, er at man kan få et finansieringsbevis før man finner den boligen man vil kjøpe. Dette er et lånebevis, som gjør at både du og megler har en sikkerhet i at du faktisk har råd til å kjøpe det du tror at du har råd til å kjøpe. Dette er ikke et lån i seg selv, men et slags løfte fra banken om at du kan låne det beløpet som står i finansieringsbeviset. Det er verdt å nevne at disse skal oppdateres jevnlig, noen ganger så ofte som en halv hvert halve året, sånn at banken kan justere det enten opp eller ned i forhold til eventuelle endringer i økonomien din.

Dette beviset gir deg som sagt ikke et boliglån, men er et verktøy som gjør det mye enklere for deg å kjøpe. På budrunder med mange potensielle kjøpere er det nemlig ofte de som har dette beviset som blir valgt, hvis ikke alle har. Det er nemlig en ekstra sikring for både selger og megler i forhold til at du faktisk har råd til å kjøpe leiligheten. Det sparer dem for stresset å skulle risikere at du som kjøper får et avslag i banken og de andre potensielle kjøperne de hadde eventuelt har funnet andre boliger i mellomtiden.

Det er verdt å nevne at det likevel ikke er en god idé å opplyse megler om akkurat hvor mye du kan låne. Megler har nemlig alltid som mål å få inn mest mulig penger for selger, så det å holde kortene litt tett på kroppen er absolutt til din fordel, og noe man burde være oppmerksom på når man for eksempel går på visning, eller på annen måte er i kontakt med megler.

Få den beste renten på ditt boliglån

Når man skal kjøpe bolig og ikke minst tegne et boliglån, er det noen elementer som er helt utrolig viktig at man tar veldig seriøst – og en av dem er renten på lånet ditt. Dette er nemlig avgjørende i forhold til hvor mye du skal betale hver måned, og ikke minst hvor mye du skal betale totalt sett for lånet ditt på lang sikt.

Her gjelder det rett og slett å sammenligne tilbud fra flere forskjellige banker og ikke gi seg før man har funnet noe som kan gi deg et bedre tilbud. Dette innebærer også at man rent faktisk har mulighet til å spille bankene opp mot hverandre, og potensielt bytte bank for å få det beste lånet hvis den banken du har i dag ikke er villige til å gi deg bedre vilkår selv om du kan få bedre vilkår andre steder. Det å sjekke ut markedet og hva som er den normale renten er derfor en helt avgjørende del av prosessen.