De beste måtene å spare penger på

De beste måtene å spare penger på

Vi lever i et forbrukersamfunn, og de fleste av oss er gode på å bruke penger. Noen ganger er det allikevel lurt å spare litt, og det å ha en ekstra buffer er noen du vil være svært glad for i fremtiden. Dette gjelder spesielt om noe helt uforutsett skjer. Dette kan være alt fra en vaskemaskin som ryker, til en bil som må sendes på reparasjon.

Vi vet aldri hva som kan skje i fremtiden, og det er derfor bra å være forberedt med noen ekstra kroner på kontoen. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva vi kan gjøre i hverdagen for å spare penger. Det vil handle om alt fra små valg til større tiltak vi kan iverksette. Kanskje har du noe spesielt du sparer til? For mange er det flotte ferieturer, det er aller mest motiverende å spare penger til. Hvor vil du dra?

Her i Norge har vi svært god samferdsel, og infrastruktur. Det å reise med buss, tog eller trikk kan allikevel bli kostbart. Et tips her å kjøpe månedsbillett i stedet for dagspass. Med dette vil du bruke mye mindre penger på hver tur. Om du vet at du vil bruke kollektivtrafikken gjennom hele året, vil med all sannsynlighet et års-pass lønne seg aller mest. I mange tilfeller betaler du da kun for 10 av 12 måneder, men kan reise hele året.

Det er valg som dette som gjør hele forskjellen i lengde. Det at vi legger oss til vaner, som koster mindre, og at vi er bevisste på hva vi bruker pengene våre på. Mange tror et det å gjøre endringer, vil si å ofre bort alt en liker å gjøre, men det er helt feil. Det handler ganske enkelt om å gjøre andre valg, som kan gi oss den samme god-følelsen.

Lag et Budsjett

Det å lage et månedlig budsjett, er og blir en god vei til en bedre økonomi. En ide kan være at du første måneden skriver ned alt du kjøper og prisen på dette. Når du ser dette sort på hvitt, blir det tydeligere hvor fort små summer blir store. Dette vil også gi deg en bedre oversikt over hva pengene går til, og hva du kanskje kan være foruten. Akkurat denne delen er for mange vanskelig.

Hos mange av oss går store deler av inntekten til underholdning og moro. Hva vi ser på som moro er imidlertid variert. For noen er et besøk på SpillGuide.com, noe som gjør dagen bedre. For andre igjen er det sport eller teater som frister mest. Uansett er at viktig at vi får oversikt over hvor mye vi bruker på denne type utgifter.

Når vi har oversikt, er det mye lettere å gjøre noe med det. Dette gjelder i aller fleste tilfeller, og når vi prøver å spare penger er det er must. Det kan være lurt å filtrere ut det du kan klare deg uten, for så å se nærmere på det som er veldig viktig for deg. Også her er det nemlig mulig å spare inn noen kroner.

Hvis vi bruker store summer på for eksempel vin, kan det være lurt å spørre seg selv om en vil være ok med færre av disse. Det å velge flasker til en lavere pris enn vanlig, vil også ha påvirkning på økonomien. Om du kjøper kaffe hver dag på vei til jobb, kan du vurdere å droppe denne utgiften, og heller ta med deg take-away hjemmefra. Alle monner drar!

Kjøp mer brukt

Det er en illusjon at alt vi kjøper må være nytt og ubrukt. Det å satse på gjenbruk gir mange gevinster både for miljøet for økonomien din. Heldigvis er det lett å finne det aller meste brukt nå til dags. Noen ganger vil du til og med finne ting som er nye, men selges til brukt-pris siden pakningen er åpnet. Et fint sted å se etter brukte klær og gjenstander er Finn.no. Her ville du i tillegg finne er rekke ting som gis bort helt gratis.

Også når det kommer til innredning og interiør, kan vi med fordel kjøpe mer brukt. En nesten ubrukt sofa fra en bruktbutikk, kan fort bli tusenvis av kroner rimeligere, enn det enn ny vil koste. Det gleder også for småbord, pyntegjenstander og tallerkener. Om du ikke finner det du ser etter på Finn, vil det kanskje dukke opp på den populære appen Tise. Her handler alt om gjenbruk og miljø.

Bruk en spareapp

Flere og flere har innsett hvor effektiv en spareapp kan være. Det finnes mange å velge imellom, men Dreams, Spare og Spiff er svært populære. Det fine med disse er at du kan spare, uten å egentlig merke så mye til at pengene forsvinner fra konto. Du kan sette opp ulike innstillinger for hvor mye du vil spare i måneden, i tillegg til å bruke en rekke andre funksjoner.

En av disse kalles tyven, og gjør at småbeløp stadig trekkes automatisk fra kontoen din, og over til spareappen. Du kan også klikke for ulike sparebeløp, hver gang du gjør et godt valg. Om du dropper å kjøpe lunch i kafeteriaen, kan du for eksempel klikke at 50 kroner skal gå over til spareappen. Lykke til med din sparing!