Hva er viktig når man tar et lån

De beste måtene å spare penger på

Når man har bestemt seg for å låne penger til å finansiere drømmene sine, eller drømmejobben som frilanser, er det mange muligheter. Forbrukslån er forholdsvis enkle å ta, og man får pengene raskt på konto, men det er flere faktorer som er viktige å tenke på når man skal ta et smålån. Disse tipsene vil hjelpe deg i jakten på det beste lånet, og gjøre deg oppmerksom på hvilke fallgruver som finnes, og hvordan du kan unngå å havne i dem. Forbrukslån krever ikke sikkerhet i eiendeler, og vil derfor ikke kreve pant i eiendom eller andre eiendeler, men havner man i en situasjon der man ikke klarer å betjene lånet vil man allikevel havne i en situasjon der banken kan kreve tvangssalg for å få inn pengene sine, og derfor er det viktig å tenke gjennom de følgende faktorene slik at man kan sikre seg at man er betalingsdyktig over de betingelsene man velger seg.

Først og fremst er det viktig å finne ut hva du skal bruke pengene på, hvor mye disse koster, og hvor mye penger du trenger å låne. Husk på at alle pengene skal betales tilbake, og at du tenker gjennom hvor mye penger du faktisk trenger og ikke faller for fristelsen til å låne mer enn du trenger for å finansiere det du trenger for å starte opp. Det er kanskje svært nødvendig med en PC, lisenser til programvare, printer og kontormøbler, men kanskje du ikke trenger et minikjøleskap på kontoret, eller den ekstra PC-skjermen. Slike ting er nyttig å tenke gjennom før man tar opp lån, og ha i bakhodet at når man har kommet i gang og startet å tjene penger kan man bruke av overskuddet til å oppgradere utstyret til det du aller mest ønsker deg.

Neste man bør tenke på er nedbetalingstiden. Det er utrolig fristende å velge så lang nedbetalingstid som mulig fordi månedsbeløpet da også blir mye lavere. Har man eksempelvis et smålån på 100 000kr vil beløpet på 12 måneders nedbetalingstid være rundt 8300kr måneden (før man legger til renter), mens om man velger 10 år vil man bare betale omtrent 830kr måneden (før renter). Vi kommer i neste avsnitt til hva man bør tenke over angående renter. Når man skal vurdere tilbudene på smålån og skal velge nedbetalingstid er det viktig å tenke over hvilket beløp man kan være i stand til å betale hver måned. Man skal selvfølgelig sørge for at man har penger til å betale alle utgifter hver måned, inkludert løpende lisenser, faste utgifter som strøm, vann og kloakk, søppeltømming og kanskje reiseutgifter eller mat, men samtidig skal man forsøke å være sparsom nok til å betale mest mulig ned på lånet hver måned. Man vil alltid også ha muligheten til å betale ned mer på lånet enn det avtalte månedsbeløpet, men man bør samtidig forsøke å forplikte seg til et stort nok beløp til at man klarer å betale ned lånet fortest mulig da dette vil gjøre det totale lånebeløpet lavere grunnet rentene.

Når vi først er inne på rentene, er det siste, men kanskje det viktigste punktet vi kan ta for oss. Når man er på søken etter å låne penger til å investere i drømmene sine, må man sørge for å sjekke rentene før man tar opp et lån. Rentene utgjør store forskjeller i det totale lånebeløpet når lånet er ferdig nedbetalt, og man skiller mellom nominell rente og effektiv rente. Den nominelle renten er selve renten banken gir deg, mens den effektive renten er renten du faktisk betaler som tar høyde for alle faste månedsbeløp og gebyrer. Eksempelvis har du fått tilbud om nominell rente på 12%, og den effektive renten er 14,2% fordi det også er månedsgebyrer og oppstarts-gebyrer å ta høyde for. Renten kan utgjøre mye penger dersom du får en høy rente på lånet, og her kan det totale lånebeløpet sterkt påvirkes av faktorene nedbetalingstid og effektiv rente. Har du for eksempel et forbrukslån på 150 000kr med effektiv rente på 11,9% og nedbetalingstid på 5 år vil det totale lånebeløpet bli 196 600kr. Du har da altså betalt 46 600kr til banken for å få lov til å betale lånet. Låner du 65 000kr med en effektiv rente på 16,24% og 5 års nedbetalingstid vil lånet totalt koste 93 068kr, hvorav 28 068kr er renter. Rentene er altså det det koster å ha lånet hos den aktuelle lånetilbyderen, og bør spille en stor rolle i valget av tilbyder.

Ønsker du å søke om lån bør du sjekke ut hvilke tilbud du kan få, og sjekke hvilke vilkår de kan tilby deg som låntaker. Du kan søke om lån her: https://xn--smlnutensikkerhet-9qbb.com/ for å få tilbud på lån som du kan velge mellom.