Sånn får du mest mulig ut av pengene dine

Sånn får du mest mulig ut av pengene dine

Penger og økonomi er noe som vi alle sammen har et forhold til gjennom hele livet, men til tross for dette snakker vi alt for lite om det i hverdagen vår. Det å ha et godt forhold til penger og økonomi, og ikke minst kunne finne råd og inspirasjon hos andre vi stoler på, er noe som er essensielt for den måten vi utvikler forholdet vårt til dette, og har direkte innvirkning på hvordan vi bruker pengene sine. Her får du derfor noen tips til hvordan du kan optimere økonomien din og få mest mulig ut av pengene dine.

Lag et budsjett

En av de første tingene du burde gjøre for å optimere økonomien din og få mest mulig ut av pengene dine er å lage et budsjett. Dette er en glimrende måte å få full oversikt over pengene dine, og dette er første skritt mot å potensielt kunne omrokere og omstrukturere måten du bruker dem på. Det er også viktig at man tar med alt i budsjettet sitt – her er det lett å glemme ting, så her får du en liste over vanlige poster, og noen litt mindre vanlige poster.

  • Husleie og andre boligutgifter
  • Lønn og andre inntekter
  • Lisens
  • Strømmetjenester (Spotify, Netflix, HBO eller annet)
  • Forsikring (innbo, skade, bil, annet)
  • Klær og sko (selv om dette ikke er fast, er det fint å legge til side)
  • Apotekvarer og legeutgifter (selv om dette ikke er fast, er det fint å legge til side)
  • Sparing (uansett hvor mye det er, er det bra å sette av til sparing)
  • Mat (vær realistisk, ikke optimistisk)

Investere eller spare?

En måte å få mest mulig ut av pengene sine er å investere. I hvert fall når man sammenligner med å spare store beløper i banken. Det er ofte dårligere eller negativ rente når man bare sparer i banken, så det er smart å tenke over andre muligheter.

Å investere gjennom plattformer som for eksempel eToro gjør at man kan fordele sparingen sin i for eksempel banken, fond og andre investeringsmuligheter, sånn at man kan la pengene vokse sakte men sikkert over tid – i stedet for å betale for å ha dem i banken. Invester aldri penger du trenger eller ikke har råd til å tape, for det vil også alltid være risiko forbundet med å investere.

Vær bevisst om forbruket ditt

Det er mange måter man kan bli litt mer bevisst om forbruket sitt, og det aller beste stedet å begynne er ved å få full oversikt over pengene sine – hva som går inn hver måned, og ikke minst hva utgiftene dine er. Kort sagt kaller man dette et budsjett. Men det handler om mye mer enn dette. For det å sette opp et budsjett og skaffe seg et overblikk er en ting, men å leve etter dette er noe helt annet.

Det å se på hvilke muligheter man har og hva man vil gjøre med pengene sine, gjør at man tenker over det før man bruker noe, og dette kan på lang sikt faktisk spare deg for utrolig mange utgifter, og gi deg mer økonomisk frihet i hverdagen.