5 grep for å redusere kostnadene på et forbrukslån

Kom i gang med å tjene penger på nett

Et forbrukslån uten sikkerhet kan ha alt fra 6,5% i nominelle renter, og opp til nær sagt uendelig. De store renteforskjellene betyr at det nesten alltid er store summer å spare på å være prisbevisst. Her får du fem enkle forslag som hjelper med å holde lånekostnadene nede.

Ikke søk om mer enn du trenger

Tenk nøye igjennom lånebehovet. Å ikke låne er selvsagt det billigste, men skal du likevel ta opp et forbrukslån så sørg for å ikke låne for mye. Mange tenker ikke godt nok igjennom hva kostnadene blir til slutt, men setter i stedet umiddelbare behov i første rekke.

Vurder om du i stedet kan spare deler av beløpet du trenger, og så låne det resterende. De fleste av oss har rom for å spare ganske gode summer hver eneste måned, bare ved å kutte i unødvendige utgifter.

Bruk tid på å finne det billigste alternativet

Når du først går i gang med å skaffe deg et lån, bruk tid på å finne det billigste alternativet. Det gjør du ved å få oversikt over alle banker som har lån på den størrelsen du trenger. Et greit sted å begynne for å finne forbrukslån er den norske nettsiden forbrukslån.no hvor de har satt sammen en liste over forskjellige banker, med mye nyttig info. Deretter søker du hos så mange av disse som mulig og velger det lånet med de laveste totalkostnadene.

Husk at får du først aksept hos en av bankene, er sjansene store for at andre banker også vil akseptere søknaden din. Nesten alle banker bruker samme kriteriene når de foretar kredittvurderingen.

Oversikt skaffer du deg også på andre informative portaler som Finansportalen og Forbrukerrådet, eller ved å søke på internett. Du kan få fortgang i søknadsprosessen ved å bruke en lånemegler som samarbeider med mange banker. Her er fem av de beste etter min mening:

  • Lendo – innhenter tilbud på forbrukslån fra 17 banker
  • Lånemegleren – innhenter tilbud på forbrukslån fra 17 banker
  • Aconto – innhenter tilbud på forbrukslån fra 16 banker
  • Zmarta – innhenter tilbud på forbrukslån fra 20 banker
  • Sambla – innhenter tilbud på forbrukslån fra 14 banker

Refinansiering kan være en mulig løsning

Det billige lånet du fikk i fjor kan ha blitt et dyrere lån i år. Bankenes renter endrer seg når utlånsrenta fra Norges bank også endres. Går utlånsrenta opp, skjer det samme hos de fleste banker. Men, noen av de setter opp renta mer enn andre. I tillegg fører økt konkurranse til at rentesatsene presses nedover.

Det er ikke sikkert at din nåværende bank lar deg som eksisterende lånetaker dra fordel av lavere markedspriser. Bare de siste 2 årene har det kommet til minst fem aktører på markedet for forbrukslån.

Så lenge et nytt etableringsgebyr utgjør mindre enn innsparte renter, vil det lønne seg å flytte lånet til en annen bank. Før du går til det skrittet kan du eventuelt forhandle med din eksisterende bank.

Følg Twitter kanalen Billige_Laan for mer interessant innhold knyttet til refinansiering av gammel gjeld.

Lån sammen med samboeren eller ektefellen

Mange banker tilbyr forbrukslån med såkalt medlåntaker. Prinsippet er enkelt, du låner sammen med en annen person. For bankene er dette en fordel. Risikoen for at låntakerne skal få betalingsproblemer er lavere og det er enklere for to personer å klare de månedlige utgiftene, fremfor én person.

I tillegg har banken to personer å stille til veggs dersom lånet mot formodning skulle misligholdes. De fleste banker belønner derfor låntakere med medlåner i form av lavere renter.

Vær oppmerksom på at det advares mot å bruke en venn som medlåner. Personen du låner sammen med bør være partneren din, og noen du helst har felles økonomi med uansett. Det er da mindre fare for uoverensstemmelser om tilbakebetalingen av lånet, og fordelingen av skattefradraget for gjeldsrenter blir enklere.

Betal ned ekstra når du kan

Å betale gjeld er noe av det smarteste du kan gjøre i spareøyemed. Avkastningen er alltid positiv, og dessuten risikofri. Reduserer du den rentebærende gjelden i dag, sparer du hver eneste dag frem til låneforholdet er avsluttet.

Å betale ekstra ned på et forbrukslån er kostnadsfritt, men du må normalt følge bankens anvisninger. Får du midler til overs bør du vurdere å redusere gjelden, fremfor å brenne pengene på forbruk.