– Lavere rente nå!

– De melker boliglånskundene og håver inn milliarder i overskudd. Full boikott er svaret, hvis ikke rentene justeres snarest, sier han om DNB.

Sjefen i Huseiernes Landsforbund har fått NyAnalyse til å lage en rapport om norske banker, som viser at tiden er overmoden for norske banker å sette ned renten.

– De har tynt lånekundene kraftig i 2012: Rentemarginen har steget med over en prosent. Da er mitt klare budskap: Nå må bankene i anstendighetens navn sette ned boligrenten.

Ikke bare ned, men også opp:

Ned og opp. – Tidligere har vi krevd at boligrenten settes ned. Nå er innskuddsrentene så lave at jeg tror det kan være fornuftig med to krav: Sett boligrenten ned med 0,5 prosent og innskuddsrenten opp med 0,25, sier han.

– Og det har de jammen meg råd til, sier han:

Rapporten viser at seks av de største bankene samlet har håvet inn 40,5 milliarder i overskudd de to siste årene. Etter skatt.

Storbanken DNB står for over halvparten – 25 milliarder kroner i overskudd.

Og rentemarginen – forskjellen på bankenes innlånsrente og boligrente – har gått fra null før jul i fjor, til 1,15 prosent nå. (se grafikk neste side) Det betyr at hver tredje krone du betaler i rente, går ikke nå til å dekke bankenes lånekostnader, men til å sikre bankene og gi dem milliardoverskudd.

– DNB verst. – DNB er verstingen. De er så store at de stort sett gjør som de vil. De melker kundene akkurat som de vil. DNB-sjef Rune Bjerke sa det rett ut her om dagen. Han ville begrense de fleste utlån, utenom til boliglån, fordi der hadde de ikke tap: Jeg synes det er på tide han begynner å tenke på kundene, i stedet for å gi eierne så mange milliarder kroner.

– Han og bankene argumenterer med at de har fått strengere krav til sikkerhet og til å bygge seg buffere mot krise?

– De klarer begge deler. Bjerke erkjenner at femti prosent av milliardoverskuddet går til eierne. Det er urimelig mye. DNB må gå foran og straks sette ned renten.

– Hvis ikke blir det boikott?

– Ja, jeg vil selvsagt oppfordre til det, fordi folk bør velge seg bankene som er billigst. Samtidig har folk så mange kundeforhold til banken sin. Vi har en hel haug med kort og avtaler som gjør det tungt å bytte bank. Vi bør gjøre det, men de som ikke gjør det, bør kreve at renten på deres lån settes ned.

Ta grep selv. Batta foreslår en rekke tiltak for folk, som vil kunne bedre renten. (Se lenger ned.)

– De fleste har hatt lånene i mange år. I den perioden har verdien på boligen eller leiligheten gått opp med åtte-ni prosent hvert år. Det i seg selv gjør at svært mange kan kreve å få lånebetingelser innenfor 60 prosent av takst. Det skal automatisk gi rentenedgang, sier Batta.

– Er det ikke vanskelig å få tent noe renteopprør nå som renten er så lav?

– Jo, det må innrømmes, men jeg blir forbanna på at bankene tar seg til rette med skyhøye rentemarginer og gigantoverskudd. Det er virkelig på høy tid at noen sier fra og at de setter ned renten, fordi det er grunnlag for det.

Han fremholder at selv om renten for tiden er lav, er det i dag du kan sikre et lavt nivå når den senere stiger, fordi bankene nå som rentemarginen er høy, kanskje er litt mer forståelsesfull.

– Men det krever at du kommer deg opp av sofaen og banker på hos banken din. Eller sender en mail, sier han.

– Press banken. Sjefredaktør i Dine Penger, Tom Staavi, mener renten kan settes ned. – Utviklingen i rentemarginen og risikopåslaget gir rom for justering. Bankenes avanse har økt og da kan renten settes ned.

– Problemet er at bankene ikke gjør det. I en slik situasjon er mitt råd til de som har boliglån, at det er på tide å banke på hos banken. De aktive kundene kan i dagens situasjon greie å få ned renten.

Staavi sier problemet er at altfor få som presser banken.

– Vi vet at aktive kunder får mye igjen for jobben. Jeg kan bare oppfordre folk til å gå til banken og si at det er på tide å gjøre noe med lånerenten deres.

For flere nyheter om privatøkonomi– Følg Dine Penger på Facebook