Å spare penger betyr ikke at man skal nekte seg selv alt av livets goder, men heller tenke mer kritisk til hva man velger å bruke pengene på.

Sliter du med å få lønnen til å vare ut hele måneden? Kanskje du er en av dem som bruker altfor mye penger rett etter at lønnen har kommet inn på konto – for deretter å sitte igjen med veldig lite i slutten av perioden? Det er mange som strever økonomisk, og man blir både stresset og deprimert av vedvarende pengebekymringer. Heldigvis finnes det en rekke tiltak som kan gi deg en bedre hverdag, slik at du klarer å få endene til å møtes.

En rekke undersøkelser har vist at den største utgiftsposten for familier er dagligvarer, vel å merke etter at man har betalt husleie eller boliglån. Det er også her man kan spare store pengesummer hver eneste måned. Det eneste som kreves er at man får økonomisk oversikt, lager et budsjett, følger sparetipsene og holder seg til planen.

Å spare penger betyr ikke at man skal nekte seg selv alt av livets goder, men heller tenke mer kritisk til hva man velger å bruke pengene på.

1 – Betal faste utgifter først

Når lønnen kommer inn på kontoen er det viktig å betale alle gjeldsposter først, slik at man får oversikt over hvor mye man har igjen til rådighet. Det er mest praktisk å betale alle regninger på samme dag, og mange benytter seg av tjenesten “automatisk trekk” i banken. Da slipper man å bruke tid på selve betalingsprosessen.

2 – Opprett en sparekonto

Det er praktisk å ha en separat konto når man skal spare, og enkelte velger dessuten å opprette en innskuddskonto i en annen bank enn der man har sin lønns- og brukskonto. Dette fordi fristelsen for å låne litt av sin egen sparekonto kan bli stor i trange tider. Man vil ikke ha debet-kort og nettbank der man velger å spare, rett og slett fordi man ønsker at pengene skal stå der urørt. Dermed kan man heller ikke foreta impulskjøp fra denne kontoen. Sett inn et beløp hver måned på denne sparekontoen, og har man dårlig råd holder det med f.eks. kr. 500,-. Det positive er at man ser resultatet av sparingen hver måned, og etter ett år vil man høyst sannsynlig ha en god “buffer” til uforutsette utgifter.

3 – Reduser reiseutgiftene til jobben

Å kjøre bil til og fra jobben er en naturlig del av hverdagen for mange, men det kan være mye å spare på å la bilen stå hjemme. Tenk gjennom hva det koster pr. måned med bensin og parkeringsutgifter. Vurder om det blir billigere å investere i et månedskort med buss eller trikk –  eller kanskje det er mulig å gå/sykle til jobben?

Utgifter til transport virker ubetydelig i hverdagen, men i løpet av en måned kan summen bli høy.

4 – Handle dagligvarer for en hel uke

Lag en fullstendig liste over hva man trenger handle inn for å lage middag i 7 dager. Trenger man inspirasjon, finnes det gode og billige oppskrifter på nett. Det viktigste er at man holder seg til planen. Man sparer mange kroner på å gjøre innkjøp en gang i uken. Undersøkelser viser at jo flere ganger man er innom butikken, jo oftere blir fristelsen for impulskjøp. Å kjøpe seg en ekstra sjokolade eller andre godsaker er ofte ikke dyrt i seg selv, men i løpet av en hel måned kan det utgjøre en betydelig sum.

5 – Gå aldri sulten til matbutikken

Når man skal handle i butikken, er det lurt å ikke gå når man er sulten. Da er det større sannsynlighet for at man gjør impulskjøp enn om man er mett.

6 – Kjøp dagligvarer på tilbud

Er det gode tilbud på dagligvarer som man bruker ofte, er det lurt å handle inn ekstra av dette produktet.

7 – Lavpriskonseptet “First Price”

First Price er et lavpriskonsept som finnes i NorgesGruppens dagligvarebutikker, og man kan spare store summer på å kjøpe varer av denne kategorien. Det er godt utvalg av First Price-produkter på Kiwi, Spar, Meny og Joker, og man får kjøpt ferskvarer, frysevarer, bakerivarer og hygieneartikler til fast lavpris. Emballasjen på First Price-varer skiller seg gjerne ut fra andre merkevarer. Den er enklere og mindre fargesprakende, men innholdet er likevel tilfredsstillende.

8 – Sammenlign matvareprisene

Det kan lønne seg å sjekke hvilken dagligvarebutikk som generelt sett er billigst, og velge å foreta storhandelen her. Det er dyrt nok å handle dagligvarer i Norge, og det er ikke så lurt å velge en matbutikk som jevnt over har høyere priser enn andre. De fleste produktene skiller ikke mer enn et par kroner i forskjell m.h.t. prisnivå, men det er totalbeløpet på handleposen som er avgjørende. Derfor lønner det seg å velge en matbutikk som har de laveste prisene.

Et annet tips er å unngå dyre innkjøp i gourmet-forretninger, der prisene er kunstig høye.

9 – Handle inn større kvantum av forbruksvarer

Ønsker man å spare penger, kan det lønne seg å storhandle forbruksvarer man trenger i hverdagen. Dette kan bl.a. være do-ruller, tørkeruller, oppvaskmiddel, shampoo mm. Enkelte forretninger har kvantumsrabatt på disse varene, og i løpet av et år kan man spare mye på å følge dette rådet.

10 – Spar penger på mat til husdyr

Har man hund eller katt, vet man at det er store prisforskjeller på mat til husdyrene. Det lønner seg alltid å handle inn større kvantum til kjæledyrene, og man bør dessuten sammenligne priser før man gjør innkjøp. Ikke la deg overtale til å kjøpe den kostbare hunde- eller kattematen som veterinæren gjerne vil selge. Det finnes rimeligere alternativ som faktisk er like bra.

11 – Abonnementer

Abonnerer du på magasiner eller aviser? Kanskje er du med i en eller flere bokklubber? Har man dårlig råd, kan det være lurt å si opp abonnementene for å spare penger. Et alternativ til å kjøpe lesestoff gjennom abonnementer og bokklubber, er å låne bøker gratis på biblioteket.

12 – Spar penger på klær

Mange elsker å kjøpe klær, og de fleste har opplevd å handle klær på impuls – som ofte havner innerst i klesskapet ubrukt. Det er store summer å spare på kleskjøp, og det lønner seg å handle på salg. Det første man må gjøre er å planlegge hva man virkelig trenger, slik at man ikke faller for fristelsen til impulskjøp. Det finnes flotte og moteriktige plagg til en rimelig penge, og man bør styre unna de dyreste merkevarene.

Mange synes det er spennende å gå innom bruktbutikker som selger svært rimelige klær, og gjenbruk er som kjent et viktig miljøtiltak.

Uansett om du kjøper klær på salg eller i en bruktbutikk så ta deg tid til å spørre deg selv: Trenger jeg virkelig denne? Man sparer mange kroner ved å kun kjøpe klær og sko som man har behov for.

13 – Ikke ta opp dyre forbrukslån for å få endene til å møtes

Har man dårlig råd, kan det være fristende å søke om et lite forbrukslån for å klare seg til neste lønningsdag. Dette anbefales overhodet ikke, da man senere bare får flere månedlige utgifter. Man er inne i en negativ økonomisk spiral, og problemene tårner seg opp. Er man i akutt pengemangel, er det bedre å kanskje låne noen kroner av familie eller venner – og betale tilbake så fort man kan.

14 – Refinansiering

Dersom man allerede har dyr kredittkortgjeld eller smålån, kan man spare store summer på å refinansiere. Ved å samle gjelden til ett lån, blir månedsutgiftene lavere, og man får flere penger til rådighet.

15 – Røyking

Røyking er en svært dyr uvane, som koster vanerøykeren flere tusen kroner pr. måned. Dersom man ikke klarer å slutte å røyke, vil man spare mye på å halvere eller redusere antall sigaretter pr. dag.

16 – Alkohol

Det er dyrt å gå ut på byen sammen med venner, og mange bruker store summer på alkohol i løpet av en måned. Her kan man spare mye ved å redusere antall alkoholholdige enheter man kjøper ute. Som en ekstra bonus slipper man å våkne med hodepine dagen derpå.

17 – Taxi

De fleste som skal gå ut på byen, tar taxi hjem på nattestid i helgene. Det er også da taxi-prisene er høyest, og man bør vurdere andre måter å komme seg hjem på. Kanskje går det nattbuss til hjemstedet ditt? En annen måte å redusere taxi-utgiftene er å ta taxi sammen med andre som skal samme vei, og dele på regningen.

18 – Lotto

Mange spiller Lotto hver uke, i håp om å vinne store pengepremier. Sjansen for å vinne flere millioner kroner er imidlertid minimal, og pengene man bruker på Lotto-spill burde heller gå til nødvendige innkjøp.

19 – Unngå å handle lunsj ute

Skal man spare penger, lønner det seg å ta med niste på jobben – istedenfor å kjøpe mat i lunsjpausen. Enten man arbeider ved et sted som har kantine, eller man går ut i lunsjpausen for å kjøpe mat og kaffe, vil dette alltid bli dyrere enn om man tar med seg maten hjemmefra. Handler man en kaffe på 7 Eleven f.eks. er prisen ca. 20 kroner. Gjør man dette hver arbeidsdag, vil man i løpet av en måned bruke 400 kroner. Kjøper man i tillegg mat i lunsjpausen, vil månedsutgiftene stige betraktelig.

20 – Kapitalvarer

Har du en presset økonomi, og trenger å kjøpe ny mobiltelefon, TV, vaskemaskin, komfyr eller tørketrommel? Dyre kapitalvarer kan være vanskelig å få råd til uten å ha en konto som er øremerket for dette formålet. Et tips kan være å kjøpe brukt, og man finner mange tilbud på f.eks. Finn.no. Det er også mulig å kjøpe kostbare varer på salg, men kjøp aldri kapitalvarer på impuls. Bruk tid på å sammenligne priser på nett, og vurder om varen er verdt pengene. Et godt råd er å vente minst 24 timer før du bestemmer deg. Da slipper man å angre seg i ettertid.

En rekke forretninger har også salg av B-varer, som selges til reduserte priser. Dette kan f.eks. være hvitevarer som har skjønnhetsfeil, et skrap e.l., men som har like høy kvalitet som andre varer i butikken.

21 – Spar penger på strømforbruket

Man kan spare penger på å redusere strømforbruket, og her gjelder det å tenke igjennom hva som trekker mest strøm. Bruker man tørketrommel mye? Er det mulig å redusere innetemperaturen ved å skru av en ovn? Slukker man lys i rom man ikke bruker? Alle monner drar, og med noen enkle grep kan strømregningen reduseres.

22 – Sammenlign prisene hos de ulike strømleverandørene

De fleste har samme strømleverandør av gammel vane, og orker ikke ta seg bryet med å sammenligne tilbudene. Dersom man ønsker å spare penger, kan det likevel anbefales å bytte strømleverandør til en av Norges billigste. Det er enklere enn man tror, og man kan benytte strømpriskalkulatoren – for å se hvilken strømleverandør som er billigst.

23 – Forsikringer

Sjekk prisen på dine forsikringer, og vurder om det kan lønne seg å bytte forsikringsselskap. Det billigste er å ha alle sine forsikringer i samme selskap, og på

Tjenestetorget kan man sammenligne priser, og finne det beste forsikringstilbudet.

24 – Sammenlign boliglån fra forskjellige banker

Er du kunde i banken din av gammel vane? Kanskje du ikke visste at man kan spare flere tusen kroner hver måned på å bytte bank? Det kan lønne seg stort å flytte boliglånet ditt til en annen bank som tilbyr deg lavere rente.

25 – Spar penger på å bytte tannlege

Tannlegene i Norge opererer med svært forskjellige priser, og her kan man spare penger ved å bytte til en rimeligere tannlege. Har man behov for en svært kostbar tannbehandling, kan man vurdere å reise til utlandet for å få ordnet dette rimeligere.

26 – Frisør

Også frisørsalongene har svært forskjellige priser på klipp, og det lønner seg å sammenligne priser før man bestiller time. Ofte blir man tilbudt dyre hårpleieprodukter ved et besøk hos frisøren, men husk at produkttester har vist at dyre frisørprodukter ikke nødvendigvis er bedre enn de rimelige.

27 – Skjønnhetsprodukter

Dyre kremer fra kjente merker bør ikke være en nødvendighet når man trenger å spare penger. Man kan spare flere tusen kroner i løpet av kort tid ved å unngå de dyreste skjønnhetsproduktene som finnes i parfymerier.

28 – Kino

Har man dårlig råd, er det naturlig å tenke igjennom om man nødvendigvis må se alle de nyeste filmene på kino, eller om man kan vente til de kommer for salg på DVD eller Blue-Ray. En kinotur består ikke kun av billetten, men det følger gjerne også med større eller mindre pengebeløp til snacks og drikke – i tillegg til transportutgifter. Selv om man sparer, skal man likevel unne seg noen hyggelige opplevelser. men man kan f.eks. redusere hyppigheten av kinobesøkene.

29 – Betal alltid regninger før fristen

Unngå å betale regninger etter at fristen har gått ut, da det gjerne påløper kostbare forsinkelsesrenter eller ekstra gebyrer.

30 – Spar penger på julegavehandel

Som de fleste sikkert har erfart, kan juleshoppingen ødelegge ethvert månedsbudsjett. Har man dårlig råd, kan et godt sparetips være å fordele gaveinnkjøpene gjennom hele året. Kjøp gjerne varer på salg. Når julen nærmer seg, har man allerede unnagjort det meste av gavehandelen. Da får man dessuten en mindre stressende førjulstid.

31 – Møbler

Trenger man å skifte ut møbler i hjemmet, men har ikke råd til å kjøpe nye? Det er mye penger å spare ved å gå innom en bruktbutikk, og kanskje man er heldig å finne noe som er brukbart til en rimelig penge. Har man en bokhylle eller et skap hjemme som ser slitt ut, kan et nytt malingstrøk være et annet alternativ.

Et annet tips er å gå inn på nettstedet Finn.no, og se etter annonser under rubrikken “Gis bort”. Mange folk gir bort sine møbler eller gjenstander gratis for å slippe bryderiet med å kjøre varene på søppelfyllingen. På Finn.no kan man også få kjøpt brukte møbler billig.

32 – Ferie

Dersom man ikke har råd til å reise på kostbare ferieturer til utlandet, kan man f.eks. ta en kortere ferietur i Norge. Enten man foretrekker sykkeltur med venner eller telttur med familien er dette en billig måte å feriere på. Det er også populært å dra på fjelltur, og vandre fra hytte til hytte. Turistforeningen tilbyr rimelig overnatting i sine hytter.

33 – Ny verdivurdering av boligen

Har boligen steget i verdi i løpet av de senere år? Ved å få ny takst på huset eller leiligheten, kan man forhandle med banken om å få bedre lånebetingelser. Har man i tillegg pusset opp boligen, vil dette også bidra til å øke boligens verdi. Får man lavere rente på boliglånet, vil månedsutgiftene reduseres.

34 – eFaktura

Mottar du regninger på papir i posten? I mange tilfeller kan du velge å få tilsendt fakturaene via e-post, og da slipper man å betale fakturagebyret på kr. 35,-. Mottar man mange regninger hver måned, vil man spare en betydelig sum i løpet av et år.

35 – Ekstrainntekter

Å øke inntekten din kan være avgjørende for å klare å få endene til å møtes hver måned. Har man en svært presset økonomi, kan man påta seg småjobber som bidrar til en bedre økonomi. Eksempler på dette kan være å søke om vaskejobb i nabolaget, snømåking vinterstid osv. Har man en hobby, kan man kanskje også tjene noen ekstra kroner i måneden på dette.

36 – Spar penger på bensin og diesel

Bensin- og dieselprisene er lavest søndag kveld, og man kan spare utgifter på drivstoff ved å fylle på dette tidspunktet. Tidlig mandag morgen kan man også oppleve billigere bensinpriser, men fra mandag og utover i uken stiger drivstoff-prisene.

37 – Brødbakemaskin

Som tidligere nevnt er det matvarer som er største utgiftspost i løpet av en måned. Man kan spare mye penger på å investere i en god brødbakemaskin, slik at man reduserer utgiftene til brød. Det er fort gjort at målet om å gjøre storhandel kun èn dag i uken går i vasken, fordi man likevel må på butikken for å handle inn brød. Ved å bake brød selv kan man redusere brødutgiftene med ca. kr. 700,- i måneden.

Dette gjelder dersom man kjøper brød til kr. 30,- pr. stk. hver eneste dag. Å bake brød selv koster ca. kr. 5,- pr. brød.

38 – Briller og kontaktlinser

Ved å kjøpe briller og kontaktlinser hos optikeren, kan være en dyr fornøyelse. Dersom man sammenligner prisene på internett, vil man kunne finne svært gode tilbud – både på briller og alle typer av kontaktlinser.

39 – Spar penger på leiebil

Visste du at man kan sammenligne prisene på leiebil via internett? Tjenesten er gratis, og man kan dermed leie en bil til lavest mulig pris. Kanskje du har bestemt deg for selge bilen din, og heller vil benytte leiebil når det er behov? Du kan sammenligne leiebilprisene både i Norge og i utlandet ved å f.eks. benytte nettstedet Leiebilguiden.no, så her er det mye penger å spare.

40 – Prøv å ha en kostnadsfri dag i uken

Dersom man storhandler èn dag pr. uke, er det fullt mulig å forsøke å ha en dag i uken der man ikke bruker en eneste krone. Dette er enklere enn man tror, og på en hel måned vil man merke det på økonomien. Årsaken er at man gjerne blir mer bevisst på småsløsing ved å innføre kostnadsfrie dager.

Husk at det gjerne vil ta litt tid å innarbeide gode rutiner for å spare. Det kreves mer planlegging enn ellers, og man må være motivert til å holde seg til budsjettet for å lykkes. Ved å følge tipsene vil alle klare å spare penger hver måned, og økonomien vil bli merkbart bedre. Etterhvert kommer man inn i en god vane, og impulskjøp er ikke lenger like fristende.

Har man en svært presset økonomi er det helt nødvendig med et budsjett, slik at man får bedre kontroll på utgiftspostene.

 

Kilde: Refiansiere.net